Expertreview Modul Produktivitas Ikan Mas untuk Pembelajaran Kimia di Era New Normal

Main Article Content

K. Anom W Dian Novriana Eka Ad'hiya Maefa Eka Haryani

Abstract

Modules for entrepreneurship courses are still very few topics, so they still need to be developed. The topic of goldfish feed is an important topic for the module to develop, due to the high consumption of goldfish in the community, which can be a business opportunity. This study aims to describe development of validation instrumen for Expert Review of development for chemistry learning modules based on STEM (science, technology, engineering, and mathematics) that are appropriate according to development research experts. This type of research uses the ADDIE model (Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation) which is combined with the Tessmer Evaluation. This research method is descriptive qualitative, interview, observation, and documentation. The object of this research is the Development of Validation Instruments for STEM-Based Chemistry Learning Modules for Entrepreneurship Courses in the New Normal era at Sriwijaya University Chemistry Education, Topic of Feed to Increase goldfish Productivity. The development was carried out by an Expert Review in the form of consultation with development research experts to obtain appropriate Content Validity, Pedagogy and Practicality Instruments according to experts. The results of expert review were then analyzed by calculating the item validity index. Based on the final results of this study, it was found that the Content Validity, Pedagogy, and Practicality Instruments were qualitatively suitable for use in STEM-based chemistry learning modules on feed topics to increase Goldfish Productivity in the New Normal era.

Article Details

How to Cite
W, K., Novriana, D., Ad’hiya, E., & Haryani, M. (2022). Expertreview Modul Produktivitas Ikan Mas untuk Pembelajaran Kimia di Era New Normal. Orbital: Jurnal Pendidikan Kimia, 6(1), 49-59. https://doi.org/https://doi.org/10.19109/ojpk.v6i1.11778
Section
Articles

References

Aisyah, S., Noviyanti, E., & Triyanto. (2020). Bahan Ajar sebagai Bagian dalam Kajian Problematika Pembelajaran Bahasa Indonesia. J. Salaka.2(1): 62—65
Arikunto, S. (2017). Pengembangan Instrumen Penelitian dan Penilaian Program. Pustaka Pelajar.
Adriamul, N.O., Anom. W.K.,&Sari, D.K. (2020) Pengembangan Modul Pembelajaran Kimia Terintegrasi STEM-PBL pada Topik Jenis Pakan Campuran untuk Produktivitas Ikan Gabus pada Mata Kuliah Kewirausahaan. Undergraduate thesis, Sriwijaya University. https://repository.unsri.ac.id/32812/
Budiman, & Fathirma’ruf. (2020). Pengembangan Perangkat Pembelajaran Konstruktivistik Model Teaching With Analogies (Twa) pada Matakuliah Database Management System untuk Meningkatkan Kemampuan The Development Of Constructivistic Learning Tool Of Teaching With Analogy (Twa ). 7(5), 1051–1060. https://doi.org/10.25126/jtiik.202072388.
Cahyoko, Y., Rezi, D.G., Mukti, A.T. (2011). PENGARUH PEMBERIAN TEPUNG MAGOT (Hermetia illucens) DALAM PAKAN BUATAN TERHADAP PERTUMBUHAN, EFISIENSI PAKAN DAN KELANGSUNGAN HIDUP BENIH IKAN MAS (Cyprinus carpio L.). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 3(2), 145-150.
Djunaidah, I.S., (2017). Tingkat Konsumsi Ikan di Indonesia: Ironi di Negeri Bahari. J. Penyuluhan Perikanan dan Kelautan 11(1) 12--24
Fuadi, T.M. (2021). Konsep Merdeka Belajar-Kampus Merdeka Merdeka (MBKM): Aplikasinya dalam Pendidikan Biologi.J. Biotik. 9(1):183—200
Gunawan, P., Asmar, S., Masdafi, & Rusdiana. (2019). Model Pembelajaran STEAN (Science , Technology , Engineering , Art , Mathematics) Dengan Pendekatan Saintifik. http://repositori.kemdikbud.go.id/18412/ hal. 1–64.
Gusman, E. & Firdaus, M., (2014) Pemanfaatan Buah Mangrove sebagai Campuran Pakan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Mas. J. Harpodon Borneo 7(1) 27—35
Iffah, A.M., (2019). Lampiran Instrumen Penilaian. Hal 1—153 diakses pada tanggal 14 Agustus 2021 https://repo.undiksha.ac.id/5646/11/1613041030-LAMPIRAN.pdf
Iswari, D.W., (2019). Pertumbuhan Ikan Mas Najawa (Cyprinus Carpio Linn.) Pada Beberapa Konsentrasi Fermentasi Kulit Ari Kedelai Dalam Pakan Pelet Komersil. Skripsi Fakultas Sains dan Teknologi Terapan, Progam Studi Biologi Universitas Ahmad Dahlan Yogyakarta. Hal 1—11. http://eprints.uad.ac.id/15534/1/ARTIKEL%20ILMIAH.pdf
Karolin, R., & Eko, A. A. (2018). Pentingnya Pendidikan dan Meningkatkan Motivasi Belajar Anak. Jurnal Karya Pengabdian Dosen dan Mahasiswa, 1(2) 1–2.
Kemendikbud. (2019). Penyederhanaan RPP 2019 Surat Edaran Mendikbud 14 Tahun 2019. Kemendikbud. https://www.kemdikbud.go.id/main/blog/2019/12/surat-edaran-nomor-14-tahun-2019-tentang-penyederhaan-rencana-pelaksanaan-pembelajaran
Lasmiyati & Harta, I., (2014). Pengembangan Modul Pembelajaran untuk Meningkatkan Pemahaman Konsep dan Minat SMP. PYTHAGORAS: J. Pendidikan Matematika 9(2): 161-174.
Kurniasih, Subandiyono, Pinandoyo. (2015). PENGARUH MINYAK IKAN DAN LESITIN DENGAN DOSIS BERBEDA DALAM PAKAN TERHADAP PEMANFAATAN PAKAN DAN PERTUMBUHAN IKAN MAS (Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture Management and Technology, 4(3), 22-30.
Mayudana, IKY., & Sukendra, I.K., (2020). Analisis Kebijakan Penyederhanaan RPP (Surat Edaran Menteri Pendidikan Dan Kebudayaan Nomor 14 Tahun 2019).Indonesian Journal of Educational Development, 1(1): 61-68. DOI: 10.5281/zenodo.3760682
Nilai kalori Ikan Mas (2021) https://calories24.com/id/int/kalori-dalam/ikan:ikan-mas diakses pada tanggal 12-1-2022 pukul 16.00 WIB
Noviyanti & Gamaputra, G. (2020). Model Pengembangan ADDIE Dalam Penyusunan Buku Ajar Administrasi Keuangan Negara (Studi Kualitatif di Prodi D-III Administrasi Negara FISH Unesa). J. Ilmiah Manajemen Publik dan Kebijakan Sosial.4(2): 100-120.
Nurhadi, N. (2020). Blended Learning dan Aplikasinya di Era New Normal dari Pandemi Covid-19. J. Agriekstensia. 19(2): 121—128
Nurulaisyah, A., Setyowati, D.N., & Astriana, B.H. (2020). POTENSI PEMANFAATAN DAUN SINGKONG (Manihot utilissima) TERFERMENTASI SEBAGAI BAHAN PAKAN UNTUK MENINGKATKAN PERTUMBUHAN IKAN MAS (Cyprinus carpio). Jurnal Perikanan,10(2), 134-147.
Oktavia, R. (2020). Perspektif dan Pengembangan Model RPP Berdasarkan Surat Edaran Mendikbud No. 14 Tahun 2019. J. Kultur Demokrasi 9(2)
Putra, D.D., Okilanda, A., Arisman, Lanos, MEC., Putri, SAR., Fajar, M., Lestari, H & Wanto, S. (2020). Kupas Tuntas Penelitian Pengembangan Model Borg & Gall. J. PKM Ilmu Kependidikan Wahana Dedikasi. 3(1): 46--55
Putranti, G.P., Subandiyono, & Pinandoyo. (2015). PENGARUH PROTEIN DAN ENERGI YANG BERBEDA PADA PAKAN BUATAN TERHADAP EFISIENSI PEMANFAATAN PAKAN DAN PERTUMBUHAN IKAN MAS (Cyprinus carpio). Journal of Aquaculture Management and Technology,4(3), 38-45.
Shaleh, M & Anhusadar, L.O. (2021). Kesiapan Lembaga PAUD dalam Pembelajaran Tatap Muka pada New Normal. Jurnal Obsesi: J. Pendidikan Anak Usia Dini. 5(2): 2158-2167DOI: 10.31004/obsesi.v5i2.1139
Subakir, A.A., Hubeis, M., & Trilaksani, W., (2020). Strategi Peningkatan Konsumsi Ikan pada Masyarakat Berpendapatan Rendah Di Provinsi Jawa Tengah. J. Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah (IKM). 15(1) 70—76.
Sudaryanto, Widayati, W., & Amalia, R., (2020). Konsep Merdeka Belajar-Kampus Merdeka dan Aplikasinya dalam Pendidikan Bahasa (dan Sastra) Indonesia. Kode J. Bahasa. 9(2):78—93. DOI:10.24114/kjb.v9i2.18379
Sugiyono. (2019). Metode Penelitian dan Pengembangan (Research and Development / R&D) (Ke-4). Alfabeta.
Sungkowo. (2020). Pengembangan Intrumen Evaluasi Media Modul Pembelajaran, hal 1—16, diakses pada 12 Agustus 2021. https://media.neliti.com/media/publications/220161-pengembangan-intrumen-evaluasi-media-mod.pdf
Susilowibowo, J., & Tania, L. (2016). Pengembangan Bahan Ajar E-Modul Sebagai Pendukung Pembelajaran Kurikulum 2013 Pada Materi Ayat J. Penyesuaian Perusahaan Jasa Siswa Kelas X Akuntansi SMK Negeri 1 Surabaya 1–9.
Widoyoko, E. P. (2012). Teknik Penyusunan Instrumen Penelitian. Pustaka Pelajar.
Winarti, Subandiyoni, & Sudaryono, A., (2017). Pemanfaatan Fermentasi Tepung Lemna Sp dlama Pakan Buatan terhadap Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio). J. Sain Teknologi Akuakultur 1(2): 88—94.