Innovation of Avocado Leaf-Based Jelly Candy with the Addition of Beef Gelatin.

Main Article Content

Sulung Rahmawan Wira Ghani

Abstract

This study aims to develop avocado (Persea americana Mill) leaf-based jelly candy with the addition of bovine gelatin, in response to the increasing demand for herbal food and beverage products in Indonesia. Product quality testing was conducted to determine moisture content, pH, texture, and organoleptic analysis. The results showed that all jelly candy formulas met the set standards for moisture content, with a pH that was classified as acidic and ranged from 3.35 to 4.56. The texture of the jelly increased with increasing gelatin concentration, and formula 5 obtained the highest score in the organoleptic test, indicating panelists' preference for color, aroma, taste, and texture. The conclusion of this study is that the formulation of bovine gelatin addition has a significant effect on the quality of jelly candy, with formula 5 being the most preferred. 

Article Details

How to Cite
Innovation of Avocado Leaf-Based Jelly Candy with the Addition of Beef Gelatin. (2025). ALKIMIA : Jurnal Ilmu Kimia Dan Terapan, 7(1). https://doi.org/10.19109/8pryw191
Section
Articles

How to Cite

Innovation of Avocado Leaf-Based Jelly Candy with the Addition of Beef Gelatin. (2025). ALKIMIA : Jurnal Ilmu Kimia Dan Terapan, 7(1). https://doi.org/10.19109/8pryw191

References

Aditya, M. A. (2019). Pengaruh variasi konsentrasi ekstrak daun Afrika (Vernonia amygdalina) terhadap karakteristik organoleptik hard candy (Doctoral dissertation, Fakultas Teknik Unpas).

Ali, M. N. (2022). Uji daya terima pancake alpukat (Persea americana Mill) sebagai alternatif produk makanan tambahan ibu menyusui 0-6 bulan (Doctoral dissertation, Universitas Hasanuddin).

Andriani, D. P., Fikri, A. K., & Nur’aini, S. D. (2018). Analisis pengendalian kualitas persentase kadar air produk wafer stick pada industri makanan ringan. Industri Inovatif: Jurnal Teknik Industri, 8(2), 10-17.

Arwanda, S. N., Wibisono, W., & Sari, R. P. (2021). Efektivitas daun alpukat untuk kesehatan. Nusantara Hasana Journal, 1(2), 40-45.

Arza, P. A., & Sari, S. P. (2018). Pengaruh penambahan ekstrak daun alpukat (Persea americana, Mill) terhadap mutu organoleptik dan kadar kalium puding pisang. Jurnal Pendidikan dan Keluarga, 9(2), 58.

Asyifyan, M. A., & Sujianto, A. E. (2019). Pelatihan generasi millennials melalui transformasi daun alpukat menjadi minuman menyehatkan dan menyegarkan. Jurnal Abdi Masyarakat, 2(2).

Fitriana, R., Kurniawan, W., & Siregar, J. G. (2020). Pengendalian kualitas pangan dengan penerapan good manufacturing practices (GMP) pada proses produksi dodol Betawi (Studi Kasus UKM MC). Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 30(1).

Gusnita, W., Holinesti, R., Zulfikar, D., Kasmita, K., & Insan, R. R. (2021). Pelatihan pengolahan aneka kudapan berbahan baku pangan lokal (Alpukat) sebagai upaya peningkatan ekonomi keluarga di Nagari Padang Laweh Malalo Kecamatan Batipuh Selatan Kabupaten Tanah Datar. LOGISTA: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 5(1), 102-109.

Humaira, A., & Haryani, S. (2022). Kajian literatur pembuatan avocado fruit butter (Margarin Buah Alpukat). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(3), 257-263.

Kamri, A. M. (2022). Produksi permen kurma-asam jawa untuk penderita diabetes mellitus type-2 pada ibu rumah tangga non produktif di Kecamatan Manggala, Kelurahan Antang, Makassar. Jurnal Dinamika Pengabdian, 8(1), 191-199.

Mooduto, I. P. U., Liputo, S. A., & Antuli, Z. (2022). Analisis fisiko-kimia dan organoleptik mayonnaise berbahan dasar buah alpukat (Persea americana). Jambura Journal of Food Technology, 4(1), 100-110.

Muizz, M. R. (2019). Pembuatan permen jelly dengan variasi konsentrasi sari buah bit dan buah jambu biji terhadap penambahan gelatin (Doctoral dissertation, Politeknik Negeri Sriwijaya).

Putih, P. P. U. J., & Biji, P. (2020). Alpukat (Persea americana Mill) sebagai edible film pada produk pangan. Jurnal Sains dan Aplikasi, 8(2).

Rosida, D. F., & Taqwa, A. A. (2019). Kajian pengembangan produk salak senase (Salacca zalacca (Gaert.) Voss) Bangkalan Madura sebagai permen jelly. Jurnal Agroteknologi, 13(01), 62-74.

Salomon, L. L., Kosasih, W., & Sukania, I. W. (2019). Pendampingan pengembangan produk baru pada industri kecil menengah produk makanan ringan guna peningkatan daya saing. Jurnal Bakti Masyarakat Indonesia, 2(2), 131-140.

Sutiyarno, D., & Chriswahyudi, C. (2019). Analisis pengendalian kualitas dan pengembangan produk wafer Osuka dengan metode Six Sigma konsep DMAIC dan metode Quality Function Deployment di PT. Indosari Mandiri. JIEMS (Journal of Industrial Engineering and Management Systems), 12(1).

Winarno, P. S., Imawan, M. A., & Dewi, I. C. (2022). Analisis strategi marketing dan penerimaan pasar pada produk biji alpukat “Alpukatuil”. Jurnal Ilmiah Manajemen, Ekonomi, & Akuntansi (MEA), 6(3), 240-252.

Winarti, S. (2021). Pengembangan produk cookies gluten free ber-basis umbi-umbian lokal di UD. Sofia Cookies. ABIYASA, 1(1), 1-6.

Wulandari, E. F. (2020). Kuya: Permen herbal kombinasi kunyit, daun pepaya dan asam jawa sebagai antioksidan untuk meningkatkan imunitas tubuh.

Warsito, H. (2022). Studi pembuatan permen marshmallow jambu biji merah sebagai makanan selingan untuk pencegahan penyakit degeneratif. HARENA: Jurnal Gizi, 2(3), 114-124.